Core Set/Ana Set

26 Nisan 2019 Cuma

Gün 6 - Bosmer(Wood Elf/Orman Elfi)

Bosmer:


Bosmerler Tamriel'in güneybatı ormanlarında bulunan Valenwood şehrinin Elf klan-halkıdır. İmparatorluk'a göre Orman Elfleri'dir ama kendilerine Bosmer, Boiche ya da Özsu halkı derler. Bosmerler Aldmeriler'in katı ve resmi geleneklerini reddedip, toprak ve toprağın vahşi güzelliğiyle uyum içinde daha basit ve daha romantik bir hayatı tercih ederler. Diğer "daha medeni" Altmer kuzenlerine göre daha çevik ve hızlıdırlar. Çeviklikleri, onları harika birer gözcü ve hırsız yapar. Ayrıca kıvrak zekalı bir halktır, birçoğu akademik çalışmaların ve ticarette başarılı bir kariyerin peşinde koşar. Bosmerler insanlardan iki veya üç kat daha fazla yaşam süresine sahiptir; 200 yaşında bir Bosmer yaşlıyken, 300 yaşında bir Bosmer çok yaşlı olarak görülür. Diğer Elf kardeşlerine göre daha az nüfuzlu olarak düşünülseler de, Bosmerler üremeye daha meyillidir. Nüfusları diğer merlerden daha fazladır.

Tamriel'in en iyi okçularıdırlar; aynı anda hem ok atarlar hem de oku yakalarlar. Yayı icat ettikleri söylenir. Birçok doğal ve benzersiz yetenekleri vardır; zekası düşük yaratıklara komut verebilirler ve ağaçlık alanlarda tıpkı bir bukalemun gibidirler. Çoğu, Green Pact'ın ilkelerini benimser. Green Pact'ın ilkelerini benimseyen Bosmerler etobur ve yamyamlardır, Valenwood'un bitki örtüsüne zarar vermezler ama diğer halkların bitkiden yaptığı ürünleri kullanmaya karşı değillerdir.

Tarihi:


Aldmer sığınmacıları Valenwood'a İlk Çağ'dan önce gelmişlerdir. Eski Ehlnofeyler'i terk eden ilk Aldmerler oldukları bilinir. Sığınmacılar Valenwood ormanlarını veya "Yeşil"i bulduğunda, ormanlar çok yoğundu ve vahşi hayvanlar çok fazlaydı. Bu yüzden onları evcilleştirmeyi düşünmediler. Onun yerine onlarlarla savaşmayı ve av olmaktansa avcı olmayı öğrenmek zorundaydılar. Valenwood'daki hayata adaptasyon sağlamaları, Bosmerler'in yaratılışına neden olduğu söylenir.

Bazıları, Green Pact'tan önce gelen, şekil değiştiren biçimsizler olan Oozeler'den bahseder. Bazı belirsiz efsanelere göre bütün Bosmerler Green Pact'ı kabul etmemiştir. Bazıları şekil değiştirme özelliklerini muhafaza etmek için Ooze olarak kalmayı istemiştir. Bazı iddialar, ilk Bosmerler'in insanlarla evlendiğini söyler.(Altmer yüceltici kitap olan The Monomyth)

Başka bir efsane de Bosmerler'in Green-Sap Kulesi'nde(bir çok formda antik çağlardan beridir var olan kocaman bir ağaç) çoğaldığını söyler.

İlk Çağ:

Bosmerler, bakir doğanın fethedicisi ve Birinci Çağ’da Camoran Hanedanı'nın kurulacağını müjdeleyen Kral Eplear liderliğinde birleşirler. Neredeyse Birinci Çağ boyunca Colovia ile yapılan sınır çatışmalarının son birkaç yılında Alessian İmparatorluğu ile resmi bir ticaret anlaşması yaparlar(Birinci Çağ 340). Birinci Çağ 2417'de yaşanan Thrassian Vebası'ndan sonra mahvolan Bosmerler, İkinci İmparatorluk tarafından sindirilir. İmparatorluk; Vadiorman’ın bölünmüş güçlerini, tekrardan İmparatorluk'a karşı gelmesinler diye birçok bölgede güvence altına alır.

Birinci Çağ'ın son yılı olan 2920'da Molag Bal(bir Daedrik Prens(Gün 2)) Valenwood'un Grahtwood bölgesinin Gilverdale kasabasını yok eder. Bu, Dunmerler'in yaşayan-mistik-büyücü tanrısı Sotha Sil'i harekete geçirir. Sotha Sil, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için birçok Daedrik Prensle anlaşır.(Anlaşmanın detayları hala bilinmiyor.)

İkinci Çağ:

İkinci Çağ 406'da birçok Bosmer, Cyrodiil'den Valenwood'a gelir. Bu mülteciler Cyrodiil'den geldikleri için Green Pact nedir bilmezler. İkinci Çağ 420'de mülteci kasabası olan New Joy, mültecilerin provokasyonları nedeniyle yakılıp kül edilir. Bu olay İkinci Çağ 489'da kurulan, Bosmerler'in Green Pact'a yanaşması ve oluşabilecek trajik yanlış anlaşılmaları düzeltmeyi umut eden Cormount köklü bir kültürel organizasyon olan Blacksap Hareketi'nin kurulmasına ilham olur.

2.Çağ 430'da İmparatorluk'un düşmesiyle, bölgesel güçler kendi aralarında savaşmaya başlar.

Yaklaşık İkinci Çağ 582'de İttifak Savaşı(Alliance War) sırasında Bosmerler, müttefikleri olan Altmerler ve Khajiitlerle Aldmeri Dominion'un bir parçası olur. Bosmerler'in müttefiği olmak, kültürleri nedeniyle çok zordur. Bu yüzden Elden Kökü, Dominion'un başkenti olur. Bazı Bosmerler Aldmeri Dominion'u kurtarıcıları olarak görürken, bazı Bosmerler de Valenwood'u "kirlettikleri" için Dominion'u düşmanları olarak görür. Bu nefret Cormount Katliamı'na neden olmuştur. Grahtwood şehri Dominion tarafından katledilir.

İkinci Çağ 820'de Altmerlar sınır güvenliği koruyabilmek için Colovia ile aralarındaki eski anlaşmayı bahane olarak kullanarak Vadiorman’ı işgal eder ve Aldmeri Dominion'u tekrardan kurarlar. Detayları bilinmese de Thalmor'u oluştururlar ve Thalmor Valenwood'a bir süre barış getirir. Ta ki Thalmor Tiber Septim'in Üçüncü İmparatorluğu tarafından yıkılana dek.

Üçüncü Çağ:

Bosmer güçleriyle hayatta kalmayı başaran Camoranlar tekrar söz sahibi olur ve Bosmerleri 250 yıl boyunca barış ile yönetirler. Üçüncü Çağ 249’da, Cameron tahtına geçmek isteyen Camoran Usurper, ölümsüzlerden(bedenleri bilinçleri olmadan geri getirilen ölmüş kişiler) ve paralı askerlerden oluşan bir ordunun başına geçer ve Üçüncü Çağ 267’de mağlup edilene kadar Valenwood’u ve Tamriel’ın batı kıyılarının çoğunu yakıp yıkar. O zamandan beri Bosmerlar daha tedbirli, geleneklerine uyan, merkezi otoritede daha etkili hale gelirler. Çünkü siyasi zayıflıkları, komşularına birçok önemli topraklarını kaybetmelerine neden olur.

Din:


Bosmerler birçok tanrıya inanırlar ama Y'ffre en önemli tanrılarıdır. Akatosh tüm tanrıların kralıyken onlar "şimdinin" ruhu olan Y'ffre'ye tapmışlardır. Argonianlar gibi Bosmerler de şimdiyi yaşamayı tercih ederler ve geçmişi de biraz önemserler.

Bosmerler genel olarak Arkay, Xarxes, Mara(Auri-El'in karısı olarak görürler) ve Stendarr'a taparlar. Ayrıca Emeğin Tanrısı Z'en'e ve Düzenbaz Baan Dar'a da taparlar.

Diğer birçok Bosmer tanrı inancı vardır; Hircine, Jone ve Jode. Tıpkı Nordlar gibi Herma-Mora'ya da taparlar(Daedrik Prens olan Hermaeus Mora ile karıştırılmaması konusunda ısrar ederler). Ve tabii ki de en büyük düzenbaz olan Lorkhan'ı(Gün 3) da unutmazlar.

Toplum:


Valenwood'un elfleri saldırılara karşı her zaman hazırlıklıdırlar. Sıklıkla gerilla taktiğini kullanırlar. En ünlü şiirlerinden olan "Meh Ayleidion"un anlamı "Saklanmanın Bin Yararı"dır. Ancak Bosmerler Tamriel'deki modern halklar arasında en pasifist olanlarıdır, diğer devletlere gerekmedikçe savaş açmamışlardır(Khajiitler'in ağaçları kesmesi gibi). Tamriel'de hiçbir zaman gerçek bir mütteffik bulamamışlardır ve denememişlerdir de. Ritüel yamyamlıkları diğer halklara güven vermez. Yine de Bosmerler'in diğer ırklarla ticaret yapması gerekir çünkü; evlerini, oklarını ve diğer araç-gereçlerini yapmaları için odun gereklidir, Green Pact yüzünden ağaç kesemedikleri için odunları diğer ırklardan alırlar. Bosmerler'in ihracatının önemli bir kısmını hayvan derileri ve nehir incileri oluşturur.

Bosmerler farklılıklara aşırı derecede önem verirler. Bu konu hakkında pek çok sözleri vardır: "Birinin mucizesi diğerinin kazasıdır". Diğer ırklar Valenwood'da hoşgörüyle karşılanır.

(Yazıda hatalar olabilir, beynim yandığı için kontrol edemiyorum. Dün de atamadım çünkü iki gündür yazıyorum amk tşklr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bonus Gün 1 - Gizemli Kıta Akavir

#KafamEstikçeTheElderScrollsBilgisi Bonus Gün 1 - Gizemli Kıta Akavir Akavir: Dragon Land olarak da bilinen Akavir, Tamriel doğusunda...