Core Set/Ana Set

26 Nisan 2019 Cuma

Gün 7 - Ayleid(Wild Elf/Yaban Elfi)

Ayleid:


Ayleidler, Heartland Ulu Elfleri ya da Yaban Elfleri olarak da bilinirler. Tamriel'e imparatorluk kuran ilk ırktır ve yazılı tarihten önce, şimdiki Cyrodiil'i yıllarca yönetmişlerdir. Dilleri Ayleidoon, Aldmeris'e(antik Aldmer dili) benzerdir. Ayleidler, "Ataların Tapınağı" dedikleri Imperial City'nin(İmparatorluk Şehri) asıl kurucularıdır. Ancak imparatorlukları İlk Çağ'ın başlarında yıkılmış olsa da, Ayleidler'in kalıntılarının tüm Tamriel'de birkaç kez görüldüğüne inanılır. Üçüncü ve Dördüncü Çağ'da izlerine rastlanılmamıştır.

Nasıl Dwemerlar'ın Skyrim, Hammerfell ve Morrowind’de harabeleri bulunuyorsa, Ayleid’lerin de Cyrodiil ve zamanında imparatorluklarının hakimiyeti altında olan yerlerde harabeleri vardır. Bu yeraltı şehirleri maceracılar için tehlikedir. İçinde pek çok tuzak, canavar, hortlak bulunur. Şehirleri; küçük yerleşkelerden, büyük şehirlere, ağarmış kayadan yapılan labirent gibi şehirleri ile muazzam mimarilerdir. Ayrıca birçok harabede gökyüzünden toplanan büyü esanslarıyla doldurulmuş taşlar bulunur. Büyülü sanatlarda çok iyidirler. Shapeshifting(şekil değiştirme) ve levitation(havaya yükselme) gibi Alteration(Başkalaşım) büyülerinde ustadırlar. Görünüm olarak tıpkı diğer elfler gibi sivri kulaklara, ince ve sivri yüz hatlarına sahiptirler. Ciltleri Dunmerler'den(Kara Elf) daha açık, Altmerler'den(Ulu Elf) daha koyudur. Diğer elflerin unuttuğu, Ehlnofeyler'in(Gün 3) Şafak Çağı'ndaki büyülerini ve kadim rünleri muhafaza etmişlerdir. Güve-gözlülerin kehanetleri, Ayleidler'in kibirlerinin onları yıkıma götüreceğini söylemiştir ama Ayleidler aldırış etmemiştir. Bu da onların sonu olmuştur.

Tarihi:


Ayleidler, Tamriel'in merkezinde ve güneybatısında farklı kültürler oluşturmak amacıyla Summerset Adası'nı terk etmişlerdir. İlk ayrılık Meretik Çağ'ın ortasında Rehber Topal(Topal the Pilot) önderliğinde gerçekleşmiştir. Bazı kaynaklara göre ayrılmalarının sebebi; Aldmeri yönetiminin kısıtlamaları ve Daedralar'a(Gün 2) tapınmanın yasaklanmasıydı. Aldmeri kayıtlarına göre Cyrodiil'in Heartlands bölgesinde Kuş Adamlar vardır ve Rehber Topal onlarla konuşmuştur. Ancak bu Kuş Adamlar'ın soyu tükenmiştir.

Ayleid kültürü gittikçe zenginleşmeye ve Meretik Çağ'ın son bin yılında Ayleidler arasında Daedra ibadetleri yayılmaya başlamıştır. Cyrodiil’de iyice yayılan Daedra ibadetleri, bir kereliğe mahsus olmak üzere hoşgörüyle karşılanıp kutlanmıştır. Ayleidler, Chimerler(Gün 4) gibi Daedralar'da iyi ve kötü ayrımı yapmazlar. Hatta en pis Daedralar bile Ayleid kralları ve asiller tarafından tapılmıştır.

Ayleidler daha fazla güç ve kutmasa için Daedralarla anlaşma yapardı. Fetih yapmak ve hükmetmek için Daedralardan(Aslında Daedra genel bir kavramdır. Daedrik Prensler(tanrı olanlar) de, Daedrik Prensler'in yarattığı Daedralar da Daedra'dır.) oluşan bir ordu kurmuşlardır. Nedik halkını(Tamriel'in ilk insan ırkı) köleleştirmişlerdir. Birinci Çağ 242'de Köle Kraliçe Alessia tarafından çıkarılan Alessia Köle İsyanı, Ayleid lordlarının isyana katılmasına ve Ayleid İmparatorluğu'nda bir iç savaş çıkmasına neden olmuştur. Alessia'nın Ayleid mütteffiklerinin çoğu Aedra(Gün 1-3) inancına sahipti. Köle Kraliçe Alessia ve onun destekçileri Beyaz Altın Kulesi'ni ele geçirip, Alessian İmparatorluğu'nu kurarlar.

Son Ayleid Dönemi:

Köle isyanı Ayleidler'i mahvetmiştir. Efsanelere göre Alessia'nın şampiyonu Pelinal Whitestrake, tüm Ayleid yerleşkelerini katletmiştir. Ancak Ayleidler varlıklarını birkaç yüzyıl daha sürdürmüşlerdir. Bu yıllarda Alessian İmparatorluğu Daedra ibadetini yasaklamıştır.

Kültürleri bir süre daha Cyrodiil’de devam etti ama İmparatorluk ve Ayleid’ler arasındaki kavgalar, Marukh(maymun ırkı Imgalar'dan bir elçi) tarafından Alessian Order’ın kurulmasına katkı sağlamıştır. Birinci Çağ 361'de Alessian Tarikatı İmparatorluk' kontrolünü ele geçirmiş ve İmparatorluk boyunca Alessia’nın öğretilerini uygulamıştır. Ayrıca Ayleid lordlukları da kaldırılmıştır. Bu kararda fazla güce gerek olmamasına rağmen aşırıya kaçan Alessian Tarikatı'nın yaptıklarından sonra Ayleidler'in çoğu Cyrodiil’i terketmiş, Valenwood ve High Rock’taki elf nüfusuna karışmıştır.

Cyrodiil’de bilinen son Ayleidler, insanlar için danışman ve hoca olarak kalanlardır. Kalan son Ayleid Krallığı olan Nenalata’dan ise en son Birinci Çağ 482’de yapılan Glenumbria Moors savaşında haber alınmıştır. Savaş sonrasında sözde son Ayleid kralı Laloriaran Dynar, Molag Bal tarafından kandırılıp, Coldharbour’da Molag Bal’a hizmet etmesi için esir olmuştur. Laloriaran Dynar’ın halkının ilerki birkaç yüzyılda ne yaptığı bilinmemektedir. Son Ayleid Dönemi bununla beraber bitmiş ve Ayleidler bir daha ne askeri, ne de politik bir güç olarak görülmemişlerdir.

En son günümüzden 1000 yıl önce görülmelerine rağmen Cyrodiil’in ormanlarının derinliklerinde yaşıyor olabilirler. Ancak bunların ya da Yabani Elf’lerin günümüzde yaşıyor olmaları neredeyse ihtimal dışıdır.

Toplum:


Tüm halkı tek bir imparatorluk altında toplamayı başarmış olan “Tüysüz Umaril”in Birinci Çağ 243’teki ölümü ve White Gold Tower’ın düşüşüyle, Ayleidler tamamen yok olmuşlardır.

Irkın yok olmasında, “Ataların Kulesi” dedikleri Ayleid kulesini kaybetmelerinin hafife alınamaz. Kuleyi, Adamantine Kulesi’nin bir emülasyonu olarak yapmışlardır ve Lorkhan’ın Kalbi’nin kristalize kanı diye inandıkları Chim-el-Adabal’ı kulenin temel taşına yerleştirmişlerdir. Kuşatma sırasında Beyaz Altın Kule'yi korumak için çok çaba sarfetmişlerdir ama Üçüncü Çağ'ın sonlarına kadar (Ayleidler'in kesin düşüşünden sonra) tekrardan birleşememişlerdir. Ayleidler kendilerini tüylerle ve büyülü boncuklarla süslemişlerdir. Sekiz rakamına "takıntılı" oldukları söylenir(Muhtemelen Aziz Alessia tarafından yapılmış olan Sekiz İlahlar tapınakları yüzünden).

Çoğu insan, Ayleidler'in güçten düşmesinin sebebi olarak köleleri görmüşlerdir. Ayleid bilgeleri ise kibirli ve kavgacı olduklarını için düşüş yaşadıklarını söylemişlerdir. Ayleidler köleleri çiftçilik, eğlence ve inşaatlarda kullanmışlardır. Efsanelere göre, Ayleidler zalimliği bir sanat haline getirmişlerdir. Daedra inancına sahip birçok Ayleid, "işkence sanatlarından" garip bir haz alır.

"İnleme çarkları", "bağırsak bahçeleri", "et-heykeller" gibi işkence yöntemleri vardır. Kölelere zorla uyuşturucu vermişlerdir. İnsan çocuklarını "kaplan sporu" için kurban etmişlerdir.

Ayleidler'in hayatında büyünün yeri çok önemlidir. Onlara göre Nirn; toprak, su, hava ve ışıktan oluşmuştur. En yücesi yıldızışığıdır çünkü yıldızlar; Mundus ve Aetherius arasında bağlantıdır. Bu yıldızların büyüleri havaya karışmıştır. Cennetten düşen Aetherial parçaları, özellikle meteorik demiri, yıldızışıklarının enerjilerinden yararlandıklarına inandığı hazneleri yapmak için kullanmışlardır. Bu Ayleid Kuyuları Cyrodiil'in her yanına dağışmıştır ve hala büyücüler tarafından kullanılır. Değişik bir tür meteroik kristal olan Welkynd Taşları ya da Varla Taşları, kullanıcılarının hatıralarını kaydeder ve o kişiye bu anıları gösterebilir.

Nüfusları azalınca kırsal ve göçebe bir hayata adepte olmuşlardır. Şu an herhangi bir Ayleid'in hayatta olup olmadığı bilinmiyor. Eğer olsa da büyük ihtimalle saklanarak yaşıyordur. Ayleid bilgesi Tjurhane Fyrre'ye(Birinci Çağ 2790 - İkinci Çağ 227) göre onun zamanındaki halk, kabile olarak yaşıyordur ve her kabilenin, önceki kabileden daha farklıdır. Şu an Black Marsh'da yaşayan Ayleid toplulukları, kültürlerinden oldukça uzaktır ve yükselmelerinden düşüşlerine kadar Alessia'nın orduları tarafından asla saldırıya uğramamışlardır. Bu topluluğa ne olduğu bilinmemektedir.

Din:


İnanç olarak hiçbir zaman ortak bir fikre varmamışlardır. Ancak tarihçilere göre "Allahsız" ve "Daedra-aşığı" olarak biliniriler. Meretik Çağ'ın son bin yılına kadar sadece Aedralar'a ibadet etmişlerdir. Toplumlarında büyü önemli bir yere sahip olduğu için büyünün tanrısı Magnus'a(Gün 3) ibadet etmişlerdir. Merid-Nunda olarak andıkları Daedrik Prens olan Meridia'yı ışığın en önemli elementi olarak görürler.

Daedrik ibadetler yükselişe geçtiğinde bile birçok Ayleid krallığı Aedralar'a ibadet etmeyi sürdürmüştür. Cyrodiil’deki birçok köle efendilerinden etkilenip Aedra’lara ibadet etmeye başlamıştır. Ayleidler atalarına çok bağlıdırlar.

Cyrodiil’deki Ayleid heykelleri, yay ve kalkan kullanan bir figürü yakalayan kartalı gösterir. Yay ve Kalkan Auri-El’in silahlarıyla ilişkilendirilir. Kartal da Altmerler'de Aedra’yı simgeler ve muhtemelen bu sembolizmi mirasları olarak almışlardır.

Not: Yazdığım bilgiler hakkındaki görsellere bakmayı unutmayın! Ayrıca yazıda hatalar olabilir, kontrol etmeye çok üşendim. tşklr.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bonus Gün 1 - Gizemli Kıta Akavir

#KafamEstikçeTheElderScrollsBilgisi Bonus Gün 1 - Gizemli Kıta Akavir Akavir: Dragon Land olarak da bilinen Akavir, Tamriel doğusunda...