Core Set/Ana Set

14 Kasım 2019 Perşembe

Gün 12 - Dwemer

Kafama estikçe #theelderscrolls bilgisi

Gün 12 - Dwemer

Not 1: Ayrıntıya girmek istemeyenlerin ilk iki paragrafı okuması yeterli.

Not 2: Seri ilgi görmediği için artık canım sıkılınca yazmaya karar verdim.


Dwemer:

Dwemerler, Dwemereth'in efsaneleşmiş "kayıp" Mer ırkıdır. Dwemereth haricinde Hammerfell, High Rock ve Skyrim'de de ikamet etmişlerdir. Mer ırkları "Dwemer" terimini "Derin-Elfler" veya "Derin Halk" olarak çevirirler. İnsanlar, onlardan genellikle Cüceler olarak bahsederler. Dwemer tarihinin başlangıcı hala belirsizdir. Gerçeklemiş olması gereken "Aldmerler'den ayrılma hikayesi" olmamasına rağmen Altmer ve Dwemer yasaları arasında bir bağıntı vardır. Efsanelere göre Dwemerler, Dunmerler ile aynı gruptan meydana gelmişlerdir. İlk farklı bir kabile, ondan sonra da laik Büyük Hane olarak bahsedilmişlerdir.

Dwemerler; Velothi Dağları, Kızıl Dağ ve Stros M'Kai dağları eteklerinde karmaşık yeraltı şehirleri inşa etmişlerdir. Dwemerler hakkında yüzyıllar boyunca birçok yanlış anlaşılmış konu vardır. Araştırmacılar, Morrowind dışında Tamriel'i noktalayan Dwemer harabelerinin çoğunun sadece bir taslak olduğunu ve Birinci Çağ 420'ye kadar başka yerlerde önemli birkaç Dwemer yerleşimi olduğunu düşünmüştür. Kadim Dwemer Hikayeleri gibi kitaplar, popüler bilinçte yanlış bir izlenim yaratmıştır. Gerçekte; dikkatli, zeki ve çalışkan olarak bilinseler de korkunç, anlaşılmaz ve hatta zalim oldukları da bilinir. Toplumları, Birinci Çağ 700 civarlarında gizemli bir şekilde kaybolana kadar bilimin, mühendisliğin ve büyünün sırlarına adanmış özgür düşünceli ancak toplumdan uzaklaşmış klanlardan oluşuyordu.

Tarih:

Dwemereth ve Resdayn

Dwemerler'in tarihinin çoğu diğer ırklarla ve birbirleriyle yaşadıkları çatışmalardan oluşur ve bu olayların çoğunun zaman çizelgesi kesin değildir. Söylenenlere göre Morrowind kıyılarına yerleşmişlerdir ve Dwemereth'i kurmuşlardır. Meretik Çağ'ın son ortalarında yeni gelen Chimerler ile din, kaynak ve toprak üzerine çatışmışlardır. Chimerler sadık Daedra ibadetçileriyken, Dwemerler agnostiktir, kadere inanırlar. Ulu Kral Yetenekli Vrage tarafından yönetilen Nord istilası, Morrowind'e ortak bir düşman getirmiştir. Nordlar, Morrowind'in tamamını ele geçirip, İlk İmparatorluk'un devralmasını sağlasa da, Vvardenfell'deki Dwemer krallığını asla kontrol altına alamamıştır. Nord istilası sürerken, Dumac Dwarfking ve Indoril Nerevar(Chimer kralı) istilacıları püskürtmek için bir birlik oluşturmuştur ve istilacılar, Birinci Çağ 416'da püskürtülmüştür. Bu olay, Birinci Konsey'in  ve Dwemer-Chimer müttefikliğinin kurulmasını sağlamıştır.

Batıya Yönelen Göç

Birinci Çağ 420'de militarist Rourken Klanı, Chimerler ile yapılan anlaşmaya karşı çıkmıştır ve gönüllü sürgün olmayı seçmişlerdir. Rourken klan şefi, Volendrung'u(Güç Çekici) havaya fırlatmıştır ve çekicin düşeceği yere gideceklerini söylemiştir. Volendrung, Hammerfell'e düşmüştür ve oraya göç etmişlerdir. Sonradan, bir şekilde "Hammerfell" diye yanlış tercüme edilen yere, Rourkenler "Volenfell" adını vermişlerdir(Hammer: çekiç. Fell: düşmek).

İlerleyen yıllarda, Kragen Klanı da Rourken Klanı'nın yolunu izleyip batıya, Skyrim'e göç ederler. Arkngthamz, Skyrim'deki ilk Dwemer şehir devleti olmuştur. Nordlar tarafından sürekli saldırıya uğramalarına rağmen müthiş bir gelişme göstermeleri, diğer Dwemer klanlarının da batı taraflarına yayılmasına neden olmuştur. Bu klanların bir kısmı kısa sürede, yenilmez kabul edilen dört şehir devletinin serbest bir ittifakını kurmuşlardır. Kragen Klanı daha sonra Ejderin Dişleri Dağları'nda klanın iktidar koltuğu olarak Arkngthamz'ın yerini alan bir kardeş şehir olan Arkngthamz-Phng'i kurdu. Sayısız Dwemer arazileri ve şehir devletleri en sonunda, Velothi Dağları'ndan Markarth'a kadar dağılmışlardır. Şehir devletlerinin çoğu derin yeraltlarına saklanarak, gerçek boyutlarını maskelemişlerdir ve birçoğu devasa bir mağara olan Fal'Zhardum Din'e(Blackreach(Karamenzil)) bağlanmıştır. Skyrim'deki Dwemerler için her şey çok iyi gitti ama kısa bir süreye kadar. Şehir devletleri Aetherium kalıntılarını keşfetmişlerdir ve Arkngthamz, Aetherium'un gücünü kullanmak için bir araştırma programı geliştirmiştir. Bu Aetherium Ocağı öyle güçlü eserler ortaya çıkartmıştır ki dört şehir devleti, ocağı kontrol etmek için birbirine girmiştir. Onlarca yıllık anlaşmazlıklardan sonra Dwemerler zayıflamıştır ve Ulu Kral Gellir önderliğindeki Nord orduları, üç yıl içinde Dwemer topraklarını fethetmiştir; Dwemerler güçlerini kazanıp, kaybettikleri topraklarını geri alana dek bir asır geçecektir.

Diğer Anlaşmazlıklar

Alessia Köle İsyanı'ndan sonra, Ayleid krallıkları, Alessia İmparatorluğu'nun güçlerinden kurtulmak amacı ile çaresizce efsanevi Wrathstone'u aramaya başlamışlardır. Bir keşif heyeti, Dwemer şehri olan Mzulft'a gitmişlerdir ve şehri kuşatmışlardır ama Wrathstone'u bulamamışlardır. Bu arada Ayleidler, Dwemerler'de Warthstone'un sadece yarısının bulunduğundan haberdar değillerdir ve Wrathstone, Kagrenzel'dedir. Ünlü Dwemer mimarı Mhuvnak, Wrathstone'u alıp, korumak için Mzulft'u terk etmiştir. Kagrenzel'in yetersiz savunmalarını görüp, Mhuvnak Sığınağı'nı inşa etmiştir. Ancak Nordlar ve Dwemerler arasında yaşananlardan sonra Mhuvnak Sığınağı buzdağına gömülmüş ve kaybolmuştur. Mzulft'lu Dwemerler, Oculory'i kullanarak sığınağı bulmaya çalışmışlardır ama başaramamışlardır.

Bu süre zarfında, Skyrim'deki Dwemerlar, Kar Elfleri'ni alarak başka bir kriz tohumu ekmiştir. Kral Harald, son kalan elfleri Skyrim'den sürmeden önce, bir kısmı doğada hayatta kalmış ve Dwemerler'in yardımını istemiştir. Kar Elfleri'ne yardım etmeyi kabul etmişlerdir. Ancak, kör olmaya sebebiyet veren zehirli mantarları, Kar Elfleri'ne zorla yedirmişlerdir. Kar Elfleri, Dwemerler'in hizmetçileri olmuşlardır, birkaç kuşak sonra da Falmerlar'a dönüşmüşlerdir. Dwemerlar'ın boyunduruğu altında nesillerdir hayatına devam eden Falmerlar isyan çıkarmışlardır. Savaş onlarca yıl sürmüştür ve Dwemerler kaybolduğunda da bitmiştir.

Dwemerler'in Kayboluşu

Dwemerler, Birinci Konsey Savaşı'nın son savaşı olan Kızıl Dağ Savaşı'nda bilinmeyen bir sebeple ortadan kaybolmuşlardır. Sebebinin Baş Mimar Lord Kagrenac olduğu düşünülür. Kagrenac, Lorkhan'ın Kalbi'nin gücünden yararlanmak için Kagrenac'ın Aletleri'ni oluşturmuştur. Chimerler bunu duyduğunda, bu amacın kafirce olduğunu düşünüp, durdurmaya çalışmışlardır. Kagrenac'ın amacı belirsizliğini koruyor ama bazıları tarafından Dwemer ırkını Numidium seviyesine getirmek istediği için yaptığına inanılır. Dwemerler'in  kayboluşuna dair pek çok teori vardır ama çok büyük ihtimalle Lorkhan'ın Kalbi'ni kullanmaya çalıştıkları için yok olmuşlardır.

Tüm Dwemer ırkı dünyadan yok olmuştur. Mournhold'daki el değmemiş Bamz-Amschend harabelerinin içindeki silahlarda, zırhlarda, koltuklarda ve yataklarda küller bulunmuştur. Yani bir şekilde, Dwemerler'in bedenleri kül olmuştur. Yagrum Bagarn, Dwemer ırkının son hayatta kalan üyesidir. Dış Boyutlar'daki yolculuğundan, insanlarını aramak için  Tamriel'e dönmüştür. Dördüncü Çağ 201'de Winterhold Koleji'nden bir araştırmacı olan Arniel Gane, Kagrenac'ın Aletleri'nden biri olan Keening'i kullanarak Dwemerler'in nasıl kaybolduğuna dair bir deney yapmaya çalışmıştır ama deney sırasında aniden kaybolmuştur.

Başka bir teori de, doğanın kanunlarında yer alan olağan süreçleri tersine çevirmelerinden kaynaklı yok olduklarından bahseder. Kutsala buyurmak(çağrı büyüsü veya Daedra ibadeti) yerine, kendi kutsalları olan Numidium'u yaratmışlardır. Dunmerler'in savaşçı-ozan tanrısı Vivec'e göre Dwemerler'in kayboluşunu, "ilahi bir günaha" bağlıyordu.

Teknoloji

Dwemerler teknolojide çok gelişmişlerdir. Diğer ırklar, Cüce Metali'nin arkasındaki sırrı çözememişlerdir. Silahları basit ama etkilidir. Silah ustalarına göre en önemli şey, malzemedir. Morrowind'in altındaki lav kaynaklarından faydalanıp, buhar ve jeotermal güçte ustalaşmışlardır. Bu ustalıklarını; zeplinler, hisli makineler, mekanik gözlemevleri ve asırlardır çalışan ışıklandırma sistemlerini yaratarak göstermişlerdir. Ayrıca Dwemerler birbirleriyle, Cüce Tacı denen araçlarla telepatik olarak iletişim kurarlar.

Din

Dwemerler'in herhangi bir tanrıya idabet edip etmedikleri bilinmez. Ancak Daedraları ve onun takipçilerini hor görmüşlerdir.

Sonraki: Orc(Orsimer)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bonus Gün 1 - Gizemli Kıta Akavir

#KafamEstikçeTheElderScrollsBilgisi Bonus Gün 1 - Gizemli Kıta Akavir Akavir: Dragon Land olarak da bilinen Akavir, Tamriel doğusunda...