Core Set/Ana Set

14 Kasım 2019 Perşembe

Gün 13 - Orsimer(Orc)

#KafamaEstikçeTheElderScrollsBilgisi

Gün 13 - Orsimer(Orc)


Orc:

Orklar ya da Orsimerler; Wrothgarian Dağları, Dragontail Dağları, Valenwood ve Orsinium'un "kaba elfleridir." Savaşlardaki sarsılmaz cesaretleri ve yıkılmazlıkları ile bilinirler. Orklar'da elf kanı vardır fakat çoğunlukla canavarhalk ve goblin-soylu olarak görülürler. Geçmişte Orklar, Tamriel halkı tarafından korkulmuş ve nefret edilmiştir. Ancak İmparatorluk'ta, özellikle de İmparator Lejyonları'ndaki üstün hizmetleri sayesinde yavaş yavaş kabul görmeye başlamışlardır.

Ork silahtarları, işçilikleriyle ünlüdür. Ağır zırh içindeki Ork savaşçıları, İmparatorluk'un en iyi ön cephe askerleridir ve vahşi savaşçı öfkesini kullandıklarında korkusuzlardır. Orklar'ın yaşam süresi, insanlar ile neredeyse aynıdır. Çoğu İmparatorluk vatandaşı, Ork toplumunu kaba ve zalim olarak görür. Illiac Körfezi'ndeki Orklar , Orkça olarak bilinen kendi dillerini geliştirmişlerdir.

Tarih

Daedrik Prens Boethiah, Aldmeri tanrısı Trinimac'ı yendiğinde, onu yiyip sıçmıştır ve Trinimac Malacath'a, onu takip eden kulları ise Ork'a dönüşmüştür. Orklar'ın dönüşümünün nasıl gerçekleştiği bilinmez ama Orklar, Birinci Çağ'ın ilk yıllarından beri Illiac Körfezi bölgesinde ikamet etmiştirler. Bazı raporlara göre Morrowind'deki Orklar, henüz Birinci Çağ 700'de yağmacı ve paralı asker olarak hareket etmeye başlamışlardır. Ra Gada, Hammerfell'deki Orklar'ı kovduktan ve Orsinium'u güçlendirdikten sonra Orklar, diğer ırklar tarafından sürekli bir tehdit olarak görüşmüştür. Birinci Çağ 980'de, birkaç krallık güçlerini birleştirerek, High Rock'taki ilk Orsinium'u yok etmişlerdir. Evleri olmadığı için önyargı daha da fazlalaşmıştır.

Ondan sonra Orsinium sürekli kuruldu ve çöktü. İkinci Çağ'ın ortalarında, Orsinium, Daggerfall Covenant tarafından kontrol edilmiştir ve bu, Kral Emeric, Shornhelm Kralı Ranser'i yenmek için yardım aldığı Kurog gro-Bagrakh'ın klanına ödül olarak verişmiştir. Kurog, İkinci Daggerfall Covenant'a katıldıktan sonra Orsinium'un kralı olmuştur. Bir başka Orsinium da Üçüncü Çağ 399'da, Gortwog gro-Nagorm tarafından kurulmuştur. Illiac Körfezi'ndeki küçük krallıklar kadar güç toplamıştır ve İmparator Uriel Septim VII'yı resmi olarak tanınmak için zorlamıştır. Warp in the West olayı sırasında, Orsinium, Numidium'un kontrolünü ele geçiren dört krallıktan biridir, krallıkları ve baronlukları fethederek, zorla İmparatorluk'a bağlılık yemini ettirir. Dördüncü Çağ'ın başlarında Orsinium, Redguardlar ve Bretonlar tarafından parçalanır ve birçok Ork mülteci, İmparator Lejyon'u aracılığıyla Skyrim'e getirilmiştir. Krallık daha sonra Hammerfell ve Skyrim dağlarının arasında tekrardan kurulmuştur.

Toplum

Orklar'ın evi, Orsinium olarak bilinse de aslında tüm Tamriel'e yerleşim yerleri kurmuşlardır. Kurog'un hükümdarlığı zamanlarında Wrothgar, Ork kaleleriyle doluydu. İkinci Çağ'ın ortasıdna Betony Adası, Seamount Orkları tarafından iskan edilmişti.  Orklar Skyrim'de de bulunarak; Dushnikh Yal, Largashbur, Narzulbur, Mor Khazgur ve Cradlecrush gibi kaleler inşa etmişlerdir. Orklar'ın Skyrim'de güçlü olmasının sebebi, Yashnag gro-Yazgu'nun, öldürülmeden önce Falkreath'da bir beylik oluşturmasıdır. Valenwood'da ikamet eden birçok kabile vardır. Bunlara Orman Orkları, Dragontail Dağları'nda yaşayanlara da Demir Orkları denir.

Orklar'ın din anlayışı genelde Kimsesizlerin Daedrik Prensi Malacath'e tapmaktır. Mauloch ya da Malak olarak da bilinir. Hikayeye göre Boethiah, Trinimac'ı yer ve Trinimac'ı Malacath olarak sıçar. Ancak Malacath bu hikayeyi "hayal gücü zayıf" diye alaya alır. Wrathful Flame adında bir dini tarikat vardır. Bu tarikat; Malacath'ın Orklar'ın beceriksizliğine kızgınlığını ve ilk Orsinium'un yıkılmasını kendilerine ders ederler. Cenaze ateşi törenlerinde Malacath, kullarını nesilden nesile intikam alma duygusuyla doldurur.

Orklar kendilerini dışlanmış olarak kabul ederler ve bunu kabullenmeleri kültürlerine de yansır. Örnek olarak, diğer ırkların aksine, Ork düğünleri geceyarısında olur. Kurog'un Orsinium'u zamanlarında Daggerfall Covenant'ın Orkları, tanrıları olan Mauloch'un, Daedrik Prens Malacath ile benzer olmadıklarını iddia etmişlerdir ama çoğu diğer klan bu görüşü kabul etmemiştir. Üçüncü Çağ'ın sonlarında Gortwog gro-Nagorm, Orklar'ın Malacath yerine tekrardan Trinimac'a tapması fikrini ortaya atmıştır. Orsinium sınırlarındaki Orklar'ın çoğunluğu bu fikri kabul ederken, Orsinium dışındaki çoğunluk da bu fikrin kafirce olduğunu belirtmiştir.

Geleneksel Ork toplumu, kale yerleşimleri çevresinde toplanır. Ork toplumu çok eşliliğe dayanır. Kaledeki kabileyi yöneten klan şefi neredeyse bir alfa erkektir. Diğer tüm erkeklerin eş alması ve baba olması yasaktır. Klan şefinin oğlu, babasına meydan okur ve onu öldürürse, klan şefi o olur. Bir kabilenin gücü, klan şefinin kişisel gücüne dayalıdır.

Ork kanunu, Malacath'ın Kanunu'na dayalıdır, yazılı bir kanun değildir. Kanun, hırsızlığı ve yersiz şiddeti yasaklar. Ayrıca anlaşmazlıkların çözümünde onur ve kişisel güce yoğun bir vurgu vardır. Orklarlar'da hapis cezası yoktur. Kanuna saygısızlık eden kimse tazminat ya da "kan bedelini" ödemelidir. İşlenen suçun bedeli dolana kadar kan dökmeye "kan bedeli" denir.

Ork kadınlarının da kuleye katkı sağlaması beklenir. Onlar da erkekler gibi savaşçı, avcı ve şifacı olabilirler. Geleneksel olarak Ork demircilik sanatı, kadınlar veya klan şefinin ikinci karısı tarafından yapılır. Klan şeflerinin ikinci karılarına bu yüzden "ocakkarısı" denir. Bilge kadınlar ise kabilenin ruhsal meseleleri ve iyileştirme ihtiyaçlarıyla ilgilenir. Ancak Ork toplumu hala aşırı ataerkildir. Kaledeki tüm kadınlar ya klan şefinin karısıdır ya da klan şefinin kızıdır. İstisna olarak klan şeflerinin anneleri de olabilir. Klan şeflerinin kızları genellikle başka kalelerin klan şefleriyle evlendirilir.

Ancak birçok Ork, kalelerdeki geleneksel hayattan kaçmaya çalışır. Dünyayı keşfetmek için kaleleri terk edip, İmparator Lejyonu'na katılırlar. Bazıları kalelerine geri döner, bazıları da dönmez. Kalede yaşamayan Orklar'a alaycı bir şekilde "şehir Orkları" denir, diğer ırklar gibi yumuşak yabancılar olarak görülürler. Evsizlikleri, ordu hizmetleri ve silahtarlıkları sayesinde tüm Tamriel'i gezmişlerdir ve artık şehirlerde normal karşılanırlar. Ama diğer ırklarla birlikte şehirlerde yaşayan Orklar hala önyargıyla karşılaşabilmesi muhtemeldir. Görünüşleri dolayısıyla diğer ırklarla üremeleri neredeyse imkansız görülür.

Not: Çok şükür insan ırkına geçtik.

Sonraki: Nedeler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bonus Gün 1 - Gizemli Kıta Akavir

#KafamEstikçeTheElderScrollsBilgisi Bonus Gün 1 - Gizemli Kıta Akavir Akavir: Dragon Land olarak da bilinen Akavir, Tamriel doğusunda...