Core Set/Ana Set

14 Kasım 2019 Perşembe

Gün 15 - Nedeler

#KafamaEstikçeTheElderScrollsBilgisi

Gün 15 - Nedeler

Diğer grupta yazdığım yazılar: https://teslturkiye.blogspot.com/search/label/Herg%C3%BCnbirtheelderscrollsbilgisi


Nedeler, Meretik ve İlk Çağ'da Tamriel'e yerleşen soyunun nereden geldiği bilinmeyen bir insan ırkıdır. Deathlands bölgesinde yaşayan Nede topluluğu, takımyıldızlarıyla ilgili çalışmalar yapmıştır ve göksel varlıklara tapmışlardır. Nede medeniyeti, Deathlands'in Yokudan işgali tarafından tamamen yok olmasından önce, diğer kültürlerle asimile olduğu için keskin bir düşüş yaşamıştır.

Tarihi

Köken

Nedeler'in kökeni halen tartışmalıdır ama çoğu kişinin kabul ettiği bir teori vardır: Nedeler Atmora'dan dalgalar halinde gelmişlerdir ve şimdiki Skyrim'e yerleşmişlerdir, sonra da Tamriel'in neredeyse tamamına yayılmışlardır. Tamriel'deki en eski insan varlığı izleri, Meretik Çağ'ın ortalarında yaklaşık 1000 yılına dayanır.

Volenfell'in Deathlands' i

Nede medeniyetinin asıl geliştiği nokta Hammerfell'in kavurucu çorak toprakları, yani Deathlands'ti. Nedeler, Deathlands'te Ayleidler ve Dwemerler de dahil olmak üzere sayısız yabancı istilasıyla karşılaştı. Ayrıca Nedeler, komşuları olan putçu Demir Orklarla sık sık çatışmışlardır.

Yaşanan onca anlaşmazlıklara rağmen Nede medeniyeti, Deathlands içinde iyi bir şekilde gelişti. Nedeler taş yontmacılığında çok yetenekliydiler, şehirlerinin çoğu taştan yapılmaydı. Ancak bu taş işçiliklerinin çok azı günümüze kadar gelebilmiştir. Nedeler dindar yıldız tapıcıları olsalar da, Yokudan istilasında duaları cevapsız kalmıştır ve birçoğu başka kaynaklardan selamet aramıştır. Nedeler, Yokuda orduları karşısında çabucak düşmüşlerdir ve Deathlands'den sonsuza dek kaybolmuşlardır.

Elflerin Emri Altında

Nedeler birçok toprakta azınlık olarak var olmuşlardır ve elflerle birlikte barışçıl bir şekilde, bazen de alt tabaka olarak yaşamışlardır. High Rock'a yerleşen Nedeler, Direnni elflerinin aşırı gelişmiş medeniyetleriyle karşılaşmışlardır ve anında elflerin köleleri olmuşlardır. Nedeler, elf soylularının en üstte bulunduğu katı feodal hiyerarşide en alt tabakaydılar. Direnni, insan vatandaşlarına birçok ayrıcalık tanımıştır. Seçtikleri herhangi bir Nede ile çiftleşme hakkı tanıyan 'Çiftleşme İkramiyesi' gibi örnekleri vardır.

Birçok Direnni bundan faydalanarak Nede metresler aldı. Nedeler ve Direnni elfler çiftleşerek Bretonlar'ı, yani Manmerler'i oluşturmuşlardır. Bretonlar, geldikleri soylu Direnni haneleri tarafından üye olarak tanınmazlar ama statü bakımından Nedeler'den daha üstünlerdir. Ayrıca Elf ırkının korunması için Bretonlar'ın Elfler ile evlenmesi yasaklanmıştır. İlk Çağın sonlarında Direnni Hegemonyası, fanatik Alessian Düzeni ve Skyrim Krallığı tarafından saldırı altında bulundu. Elfler işgalcileri kovmayı başarsalar da, ağır bir darbe aldılar veya cesaretleri kırıldı ve Balfiera Adasına tamamen çekildiler ve bölge üzerindeki kontrolü Bretonlara bıraktılar.

Nedeler, Direnniler ile samimiyet içinde yaşamasalar da, Daedralar'a tapan Ayleid'in zulmüne maruz kalmışlardır. Ayleidler, Nede topraklarına sürekli baskın düzenliyorlardı ve kaçırdıklarını da köleleştiriyorlardı. Köleleştirilen Nedeler ve diğer insan toplulukları tarımda ve altyapı işlerinde çalıştırılıyorlardı. Kötü niyetli Daedrik Prensler'in sözünün geçtiği Ayleid krallıklarındaki insanlar, akıl almaz işkencelere maruz kalmışlardır. Birinci Çağ 242'de Köle Kraliçe Alessia tarafından başlatılan isyanda tüm köleler serbest kalmıştır. Köleler yüzlerce yıldır Ayleid kültürüne maruz kaldıkları ve diğer köle gruplarıyla karıştıkları için Cyrodiil'deki Nedeler İmperial ırkına dönüşmüştür.

Nedeler varlıklarını Skyrim'de de sürdürmüşlerdir ama Kar Elfleri ve onların yerlerini alan Atmoralılar ile olan ilişkileri hakkında pek çok şey bilinmez. Skyrim'deki Nedeler, diğer bölgelerde yaşayan kuzenlerine göre daha ilkel olduklarına inanılmıştır. Ancak metalurji yeteneklerinin oldukça gelişmiş olduğu söylenir. Dunmer metinlerinde Skyrim Nedeleri, antik Chimerler'e karşı kanlı bir savaş başlatmışlardır. Nedeler, Brothers of Strife onları durdurmadan önce büyük bir katliam yapmışlardır.

Kayboluşları ve Mirasları

Yüzyıllar geçtikçe çeşitli olaylar yüzünden Nedeler'in nufüsu azalmıştır; Cyro-Nordlar'ın Strident Kıyısı boyunca Nede limanlarını ele geçirmeleri gibi. İlk Çağ'ın dokuzuncu yüzyılında Nede medeniyeti Volenfell'in çöllerinde hapsolmuştur.

Birinci Çağ 808'de Yokudanlı "savaşçı dalgası, yani Ra Gada, Tamriel'e ayak başmıştır. Ayak basmaları, Nedeler için bitirici bir darbe olmuştur. Sadist İmparator Tarish-Zi, önüne geleni öldürmüş ve köleleştirmiştir. En sonunda Yokudanlılar, Nedeler'i  Craglorn hariç her yerden silmişlerdir. Orada, kültürlerini kaybeden birçok Nede, yıldızlar dışında diğer ilahi kaynaklara yönelmişlerdir. Yüzlerce yıldır süren ıstırap sonrasında Nede medeniyeti artık son bulmuştur. Bazı kaynaklara göre zaten Ra-Gada'dan önce bile çökmeye başlamışlardı.

Artık Nedeler var olmasa da, kültürlerinin çoğu, diğer topluluklarda var olur. Hatta Hammerfell'de bile; yıkımlarına sebep olan Redguardlar, Nedeler'in dinini, geleneğini ve dillerini benimsemişlerdir.

Sonraki: Nordlar(Kuzeyliler)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bonus Gün 1 - Gizemli Kıta Akavir

#KafamEstikçeTheElderScrollsBilgisi Bonus Gün 1 - Gizemli Kıta Akavir Akavir: Dragon Land olarak da bilinen Akavir, Tamriel doğusunda...